ACCT-möte med fokus på barnsjukvård: Fantastisk möjlighet att få med den senaste kunskapen med hem

I början på februari hade vi glädjen att välkomna våra gäster till ännu ett ACCT-möte på Wellspects huvudkontor i Mölndal - denna gång med fokus på blås- och tarmdysfunktion hos barn. Sjukvårdspersonal från hela Sverige deltog med stort engagemang, glatt humör och möjlighet att utbyta en mängd erfarenheter kollegor emellan.

ACCT MAria

Mötet var uppdelat på två dagar - första dagen med fokus på blåsan, och nästa dag med fokus på tarmen. Här fanns kunniga föreläsare på plats som kunde berätta om de senaste rönen inom forskningen, ge inpiration till nya behandlingsmetoder och öppna för diskussioner bland de 50 deltagarna.

Deltagarna var ivriga och hade en mängd frågor, så det blev riktigt givande diskussioner både i föreläsningssalen, i kaffepauserna och under kvällens middag.

- Det ger en riktig kick att var med på dessa ACCT-möten. Man träffar så många kollegor från hela landet som vi annars aldrig får tillfälle att prata med. Som uroterapeuter arbetar vi ju väldigt självständigt, så det är en fantastisk möjlighet att utbyta erfarenheter, få nya idéer och tänka efter rent generellt hur vi gör saker och ting hos oss, och hur man kanske skulle kunna göra på andra sätt framöver, säger Agneta Sandberg som är uroterapeut på Barnklinken, Centralsjukhuset i Karlskrona.

- Det är många punkter på programmet som är riktigt spännande, och som jag har sett fram emot att lyssna på. Den senaste forskningen och de nyaste behandlingsmetoderna är verkligen något som jag kan ta med hem tillsammans med alla tips och tricks som jag får från mina kollegor, fortsätter Agneta, som själv också var uppe och föreläsate om fördelarna med RIk i förhållande till knapp.

IMG_0081

FOTO: Agneta Sandberg och Jens Larsson var två av de uroterapeuter, som var riktigt nöjda med att vara med på  ACCT-mötet i Mölndal.

En annan som också var med både som föreläsare och deltagare på ACCT-mötet var Jens Larsson, som är uroterapeut på Barnkliniken på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Han föreläste om olika metoder för urinflödesmätning, och fick också han en mängd frågor från deltagarna.

Jens Larsson är en av dem som fått stipendie från Wellspect till sitt forskningsprojekt om alarmsystem till barn som lider av enures (sängvätning). Även om hans föreläsning inte var direkt kopplat till forskningsprojektet, fick han tillfälle att berätta en hel del om projektet i pauserna mellan föreläsningarna.

Vi har redan varit ute och berättat om forskningsprojektet - nyligen var vi i Taiwan för att presentera våra resultat, berättar Jens Larsson.

Projektet handlar i korthet om att undersöka om barn och deras föräldrar kan hantera ett alarmsystem till sängen lika bra om de har köpt det själva, som om de fått det genom sjukvården och fått stöd därifrån.

- Vårt projekt har visat att det är större risk för att avbryta behandlingen i förtid, när man köper alarmet själv. Men om man tittar på dem som fullföljer behandlingen, så är chansen att lyckas lika stor oavsett om man köpt larmet själv eller fått hjälp från sjukvården. Det kom vi fram till, berättar Jens.

Om du också har tankar kring ett forskningsprojekt, kan du från den 1 april ansöka om Wellspects stipendium.

 

Läs mer om forskningsstöd från Wellspect här

 

Ämnen