Avföringsläckage behöver inte hindra dig från att leva ett aktivt liv

CID52996

Efter många år som ekonomi- och finanschef på börsnoterade företag bestämde sig Sten för att sluta jobba våren 2020, trots att han hade flera år kvar till sin pension. Han kände helt enkelt att han ville ägna sig åt roligare saker i livet – som att resa tillsammans med sin fru, spela golf, simma och träna. Men först ville han få bukt med sina nattliga toalettbesök.

Sten sökte hjälp hos en urolog för kontroll av prostatan och blev för säkerhets skull skickad på screening av urinblåsan. Då hittades en tumör i ändtarmen.

I januari 2021 avlägsnades en del av tarmen och tumören var därmed helt borta. Under en övergångsperiod fick Sten tillfällig stomi – som på grund av personalbrist under pandemin inte togs bort förrän 5 månader senare. Nu skulle Sten vara helt botad – men tvingades inse att operationen hade orsakat vissa komplikationer i det dagliga livet, som att hans tarmfunktion kunde orsaka besvärande läckage.

Sten är en väldigt aktiv person – förutom att spela golf, simmar han långdistanssträckor tre gånger i veckan, spelar paddel och tennis och går dessutom på gym ett par gånger i veckan. När tillfälle bjuds, vandrar han och åker skidor vid familjens stuga i Vemdalen. Visserligen fungerar tarmsystemet alltid bättre när man är aktiv, men efter en operation uppstår ibland en viss inkontinens.

Man måste vara inställd på att en viss förändring kommer att bli nödvändig.

Det handlar om att balansen i kroppen förändras, vilket man försöker reglera med mediciner som lugnar ner tarmen och gör avföringen fastare. Det egentliga problemet är gaser, som ofta trycker på och orsakar läckage från tarmen.

Åtta veckor efter stomin, under vilka Sten fick hjälp från en sköterska på cancerrehabiliteringen att hitta en bra balans och testa olika skydd, kunde Sten återuppta sin träning igen. Han upplevde då att han kunde leva som vanligt och hade normalt sett kontroll över tarmen. Men från att tidigare ha gått regelbundet på toaletten varje förmiddag, uppstod behovet nu snarare var tredje dag för Sten. Det innebar att om han skulle träna dag två eller tre efter senaste toalettbesöket, fanns det risk att läckage skulle uppstå, vilket kändes otrevligt – och alldeles särskilt i simhallen.

Sten provade olika skydd och testade även en slags analtampong, som han kunde få på remiss från sjukvården och som fungerade som en nödlösning när han kände sig osäker. Hans sköterska gav honom också möjligheten att testa Navina Insert från Wellspect.


Sten berättar att den förskrivna tampongen visserligen fungerar, men det blir ett kladdigare handhavande då den måste föras in med fingret, och sen har man ett genant snöre som hänger ut, vilket man inte vill ha när man simmar. Det är också svårt att känna när den sitter helt rätt, ibland upplever man att den sitter snett.

Med Navina Insert har jag total kontroll och behöver inte vara rädd för obehagliga överraskningar.

Sten tillägger: Navina Insert däremot är lätt att föra in, den känns hygienisk eftersom den har införingshjälp – man känner direkt när den sitter på plats – det finns liksom inga alternativ – den syns inte när skinkorna trycks ihop och den känns knappt alls. Du tänker inte på att du har den.

Det är ju otroligt viktigt att man kan känna sig trygg och säker när man tränar, säger Sten, och fortsätter: När jag ska simma är det bara Navina Insert som gäller – eftersom de får mig att känna mig helt säker.

Sist glömde jag bort att den satt där och kom inte på det förrän jag skulle gå och lägga mig.

  Läs mer om Navina Insert  

Läs mer om vanliga tarmproblem här

Ämnen