Expertråd för personer med MS

Hantera urinblåseproblem med MS

Problem med urinblåsan kan ha en betydande inverkan på livskvaliteten för personer med MS. I den här videon diskuterar Sophia Starke, specialistsjuksköterska, vanliga blåsproblem som personer med MS upplever och erbjuder praktiska strategier för att hantera dem.

Se videon ovan eller läs utskriften nedan.

Avskrift

Jag får idag sällskap av Sophia Starke, som är klinisk specialistsjuksköterska inom multipel skleros vid St George's Hospital i London. Och idag ska vi prata om hanteringsstrategier för personer med MS som har problem med urinblåsan. Så, Sophia, vilka typer av problem diskuterar folk med dig när de kommer och träffar dig på kliniken om de har MS och har problem med urinblåsan? Tja, vissa människor säger att blåsan styr deras liv.

De känner att de faktiskt inte går ut eftersom de är oroliga för att inte hitta en toalett i tid. Om de verkligen behöver gå på toaletten upplever de att de måste gå på toaletten hela tiden och/eller så känner de att de är uppe hela natten och måste fortsätta att gå på toaletten. De är mer benägna att få urininfektioner eller så blir de faktiskt tagna på sängen. När de till exempel kommer hem från jobbet sätter de nyckeln i ytterdörren och får plötsligt ett sug, men de hinner inte ta sig till toaletten i tid.

Och ibland slutar folk att dricka, eller hur, för de oroar sig helt enkelt inte för att de ska få problem med urinblåsan, att de helt enkelt slutar dricka helt och hållet. Ja, det kan vara ett verkligt problem. Finns det då något som förvärrar problemen med urinblåsan? Absolut.

Det finns vissa drycker som kan irritera urinblåsan. Okej. Bruna drycker, som vi kallar dem. Så koffeinhaltigt, te, kaffe, varm choklad, cola kan verkligen göra saker som trängningar eller frekvens mer problematiska, liksom sockerhaltiga drycker eller sura drycker.
Så försök att undvika dem eller begränsa dem så mycket som möjligt. Att inte dricka tillräckligt kan också irritera urinblåsan eftersom urinen blir mycket koncentrerad och därför vill din kropp bli av med den snabbare. Och det är många som gör det. Jag tror att jag ska gå ut, så jag tänker inte dricka något alls idag.
Just. Det gör det bara värre. Just. Rökning kan irritera urinblåsan, så det är bäst att undvika det.

Att vara förstoppad kan ha en inverkan på din urinblåsa. Och jag antar att om du inte dricker så kommer det att göra dig mer förstoppad, eller hur? Ja, precis. Så det andra problemet med att inte dricka tillräckligt och ha koncentrerad urin är att det kan göra dig mer benägen att få urininfektioner.

Okej. Vilket också kan påverka din urinblåsa. Och det gör att du vill kissa oftare och ha mer frekvens och brådska. Så vad kan du göra om du har provat alla dessa saker, du har provat all konservativ behandling, men du har fortfarande problem med urinblåsan.


Vad mer kan du göra nu? Så vad en MS-sjuksköterska eller en kontinensrådgivare kan göra kan ta dig igenom en mer grundlig bedömning av urinblåsan. Okej. Det första de skulle be dig att göra är att fylla i vad vi kallar en blåsdagbok.

Och det är en dagbok över tre till fyra dagar och nätter där du skriver ner hur mycket du dricker, hur mycket du kissar och om du har trängningar. Och detta hjälper oss verkligen att visualisera eller ta reda på var dina problem finns och så att vi kan ta reda på hur vi kan hjälpa dig med din urinblåsa. Det ger en riktigt bra bild av hur personens urinblåsa fungerar dag och natt, eller hur? Okej.

Och ibland kan du upptäcka att en av sakerna kan vara att du helt enkelt inte dricker tillräckligt och att du kanske inte inser det, och att det kan vara så enkelt som det. Och några människor jag känner, jag har en man som bara drack en kväll, han var på jobbet hela dagen. Han hade kommit hem, druckit mycket på kvällen och sedan undrat varför han var uppe hela natten och inte insett det förrän han var klar med en blåsdagbok. Och då insåg han vad mer man kan göra.

Så för det andra, vad vi skulle göra är en skanning av urinblåsan. Detta är ett icke-invasivt och smärtfritt sätt för oss att ta reda på om du tömmer blåsan ordentligt. Så lite som när gravida kvinnor gör ett ultraljud med en bebis, men det är mycket mer förenklat. Så vi ber dig att komma till kliniken med en full blåsa.

Så du kan behöva komma lite tidigt och bara dricka precis innan du träffar någon av oss, för om du har problem med urinblåsan vill du inte komma med en full blåsa, du kommer att oroa dig för att bryta ut dig själv. Så när du kommer dit kan du kanske dricka innan du gör skanningen långsamt. Och sedan skulle vi göra skanningen direkt och sedan be dig att gå och tömma blåsan för att gå på toaletten. Och sedan skulle vi göra om skanningen och se om det finns någon urin kvar i urinblåsan.

Så om du tömmer blåsan tillräckligt, men fortfarande upplever saker som frekvens eller trängningar, finns det mediciner som kan hjälpa dig. De är kända som antimuskarina eller det andra namnet för dem är antikolinergika. Och de kan hjälpa till att lugna ner signalerna som går från urinblåsan till hjärnan och tillbaka igen, vilket kan vara för många signaler som pågår, vilket gör att du vill kissa oftare än du borde. De kan verkligen hjälpa till att lugna ner det vi kallar en överaktiv blåsa.

Ja. Om vi under skanningen upptäcker att du inte tömmer blåsan ordentligt kan ett alternativ vara att du hänvisas till träning för något som kallas ren intermittent självkategorisering. Och det är en mycket enkel teknik som bara behöver lite övning och människor upptäcker att den verkligen kan förändra deras liv och ge dem tillbaka kontrollen över sin urinblåsa. Jag antar att det låter lite läskigt, eller hur?
Så blir patienten remitterad direkt eller vad händer? Det är helt upp till patienten. Vi diskuterar det med dem och det är ett alternativ som de kan gå iväg och läsa lite om. Jag tror att det kan låta riktigt skrämmande, men från rapporter från människor som har provat det och utövat det har folk sagt att det har förändrat deras liv helt och hållet.

De kan gå ut igen, de kan fortsätta med sina normala dagliga aktiviteter som de inte har kunnat göra tidigare. Och ja, det är verkligen värt att ta en titt på och hålla ut med. Kan du använda dessa katetrar när du är ute och rör på dig socialt? Absolut.

De är mycket diskreta små katetrar som du bara kan ta med dig i handväskan eller i fickan om du är man, och de är som in- och ut-katetrar som du bara slänger efter att du har använt dem. Okej, det är bra. Och hur är det med katetrar i allmänhet? För jag tror att vissa människor ibland måste ha katetrar som sitter inne på en mer permanent basis.

Så när skulle någon behöva en sådan kateter? Om du tycker att det är mycket svårt att använda en in- och ut-kateter finns det vad vi skulle kalla en kvarliggande kateter och det är en kateter som sitter kvar permanent för att hjälpa dig att tömma urinen. Och hur hittar folk dem också? För det låter så läskigt, men hur hittar folk dem när de väl är inne?

Jag tror att människor har så mycket stöd med sig och är väldigt välutbildade om det kommer en tid då de skulle behöva en sådan, att de upptäcker att de bara kan hantera dem och att de bara är en del av deras vardag, verkligen och att de kan fortsätta med sina dagliga aktiviteter som vanligt. Jag tror att en del människor oroar sig för den typen av situation. Jag vet att några av våra patienter kan sätta en plugg i änden av katetern så att de inte behöver bära med sig påsen med kiss. Just.

Vilket det inte är, det är inte alla som inser det. Ja. Så det är viktigt att prata med din inkontinenssköterska eller din specialistsjuksköterska, är det inte så att om du inte vill ha den där påsen med kiss hängande runt så är det viktigt att prata med din sjuksköterska om vad mer du kan göra åt andra alternativ är, just det. Så budskapen från den här videon är att det är viktigt att planera när du går ut så att du vet var toaletterna finns och det finns gott om information på nätet för att kunna hjälpa dig med det.

Det är viktigt att dricka mycket vätska eftersom det finns ett starkt behov av att inte dricka om du ska gå ut eftersom du oroar dig för att du kommer att behöva gå på toaletten. Men konsekvenserna av att ha koncentrerad urin är enorma. Det är viktigt att göra dina bäckenbottenövningar och göra dessa regelbundet, inte bara göra dem en dag och sedan hoppa över en dag. Det är viktigt att dessa görs varje dag och det är också viktigt att du inte lider i tysthet, att det finns mycket som kan göras åt urinvägsproblem och urinvägssymtom, men bara om du tar upp ämnet eftersom din vårdgivare kanske inte gör det, det behöver inte vara så.

Du behöver inte lida i tysthet, det finns mycket som kan göras.

Ämnen