Hur påverkas tarmen av Parkinsons sjukdom?

Två av tre personer med Parkinsons sjukdom lider av förstoppning, och symtomen kan dyka upp långt innan man fått sin diagnos. Förstoppning är ett av de allra vanligaste icke-muskelrelaterade symtomen vid Parkinsons sjukdom.

wellspect-parkinson-brian

Många patienter tycker att det är pinsamt att tala om sina tarmproblem, men det är viktigt att söka hjälp för förstoppning. Om det inte behandlas kan tillståndet leda till andra problem – man kan känna sig sjuk och illamående, vilket kan förvärra förstoppningen eftersom man då både äter och dricker sämre. 

Förstoppning kan också orsaka överaktiv blåsa och urininkontinens på grund av ökat tryck på urinblåsan. Förstoppning kan göra det svårt att tömma urinblåsan fullständigt, och när urin blir kvar i urinblåsan ökar risken för urinvägsinfektion.

Vi talade med Ethan och Susan om deras symtom och hur de hanterar sin situation.

Ethan berättar:

Jag tappade känseln i min arm och min högra hand blev klumpig och svår att styra, samtidigt som min axel började göra ont. När jag var ute och sprang fick jag plötsligt kramp i axeln – då förstod jag att något var fel och jag bokade en tid hos min allmänläkare. Jag bara i 30-årsåldern då och blev helt chockad när jag fick diagnosen: Parkinsons sjukdom. Jag hade fortfarande massor av energi och kände mig stark, så vid den tidpunkten hoppades jag fortfarande att allt skulle bli bra. Men självklart började jag snart försämras. Mitt tal försvagades och jag började darra på rösten. Mina rörelser blev långsamma och drabbades av fatique. Dessutom fick jag problem med min tarm. 

Förstoppning var ett problem jag hade redan före min diagnos, även om jag inte visste att det fanns en underliggande orsak. Förstoppning orsakar inte bara en stökig mage, utan lagringen av fekalier orsakar även andra problem och jag drabbades av både huvudvärk och illamående. Jag åt massor av fibrer och tonvis av laxermedel, men det fungerade aldrig. Det var en enorm lättnad när jag hittade transanal irrigering (TAI), en tarmtömningsterapi som faktiskt hjälpte mig att tömma min tarm. Nu känner jag mig inte illamående eller uppblåst längre och jag kan delta i sociala tillställningar utan att känna mig helt utmattad.

Susan berättar:

Jag får verkligen kämpa med att röra mig och göra saker som folk tar för givet. Jag vakar varje morgon stel och långsam och behöver medicin för att komma igång.

Jag går på gym två gånger i veckan om promenerar med hunden för att hålla uppe min styrka. Motion gör att jag mår mycket bättre. De symtom som jag upplever jobbigast är kontinensproblemen, inte minst förstoppningen – det gör mig låg och för mig att må väldigt dåligt. Förstoppningen orsakar uppblåsthet och det är väldigt obehagligt. Jag måste alltid bära klänningar eller byxor med stretch. Ibland känns det som om jag vore gravid i nionde månaden… Tarmen trycker inte ner innehållet så fort som den borde och innan jag upptäckte TAI använde jag laxermedel så gott som varje dag och tillbringade timmar i badrummet.

Den kvinnliga och manliga anatomin skiljer sig åt och effekterna av Parkinsons kan påverka blås- och tarmfunktion på olika sätt hos olika individer.

Vill du veta mer?

Om du vill lära dig mer om hur Parkinsons sjukdom kan påverka urinblåsa och tarm så kan du ladda ner vår kostnadsfria användarguide:

 

Informationsbroschyr om urinvägarna och tarmens påverkan vid Parkinson

 

Ämnen