Magen – din kompass

Liten tarmskola Halsbränna, sura uppstötningar, förstoppning och kräkningar – kan listan på obehagligheter från magen göras mycket värre? Men se inte reaktionerna från en sur och upprörd mage som bestraffningar, utan som (tyvärr alltför påtagliga) tillrättavisningar på att ditt leverne behöver rättas till en aning.

wellspect-liten-tarmskola-2-thunder.png

Men ibland har man ju bara haft otur och råkat på en elak bakterie utan eget förvållande. Man kan dock lära sig att bli mer uppmärksam på alla de farligheter som döljs omkring oss – illa uppvärmd mat, utgångna livsmedel, dåligt renat kranvatten på semesterresan.

Hur botar vi då en irriterad mage som man helst bara vill bli kompis med igen?

Halsbränna och sura uppstötningar

Halsbränna kommer sig av att magsyra och matsmältningsenzymer stöts upp till matstrupen. Sura uppstötningar når ända upp till svalget. Det är illasmakande och obehagligt och inget vi vill utstå för ofta. Drick därför gärna te eller tugga tuggummi. Det är de många små klunkarna eller tuggorna som låter nerverna förstå vilken väg maten ska ta: ner och inte tillbaka upp.

wellspect-liten-tarmskola-2-tea.png

Att sluta röka hjälper också. Rökningen producerar nämligen mer magsyra och det är ju det vi vill undvika för annars bränner det till på nytt i halsen. Om du har stora problem bör du också avstå från choklad, kaffe, starka kryddor, alkohol och socker i för stora mängder. Det gäller dock att testa sig fram då alla inte reagerar likadant på alla livsmedel.

Mot sura uppstötningar kan du köpa syraneutraliserare på apoteket. Använd dock dessa strikt enligt föreskrifter då magen inte mår bra av för lång tids användande. Du kan också tillverka din egen potatissaft. Har du besvär av sura uppstötningar nattetid kan du testa att höja sängens huvudände 30 grader. Som bonus gynnas även hjärt-kärlsystemet att lägga sig med överkroppen i denna vinkel.

Var uppmärksam på om du inte kan svälja, får svullnader eller tappar i vikt. Då måste du uppsöka vård för att få magen ordentligt undersökt.

Kräkningar

Tydliga tecken på en förestående uppkastning är att du bleknar, blodtrycket faller och hjärtat slår långsammare. Munnen fylls med saliv – och det av den finurliga anledningen att skydda dina tänder från den frätande magsyran. I nästa ögonblick far magsyran tillsammans med övrigt maginnehåll ut genom munnen på dig. Har du någonsin mått sämre?

Det är inte alla i djurriket som kan kräkas. En del arter har för långa matstrupar för att klara av det. Därför tuggar de i sig maten långsamt och försiktigt för att i tid kunna upptäcka något de inte bör få ner i magen. Apor, hundar, katter, grisar, fiskar, fåglar och vi människor kan däremot konsten att äta fort och kräkas fort.

Kroppens sätt att rikta energin dit den bäst behövs

Magsjukevirus kommer plötsligt medan förgiftning av olika slag (dåliga livsmedel eller alkohol) oftast föregås av illamående och får sedan kräkningarna att komma i vågor. Stark känslomässig press kan också leda till kräkningar (eller diarré).  Det är kroppens sätt att rikta energin dit den bäst behövs – i benen kanske, för att klara av att fly från en otäck situation.

Om det du har ätit kommer upp i igenkännbar skepnad har det inte legat länge i magen. Om geggan är bittrare och mera gulaktig hann den ner i tunntarmen innan den vände.

wellspect-liten-tarmskola-2-horizon.png

För att undvika onödiga kräkanfall vid till exempel åksjuka, fungerar det att titta långt bort mot horisonten. Då samordnas informationen från ögonen med balansorganens. Att tugga på en bit ingefära kan också duga. Likaså att trycka på akupunkturpunkten P6 som sitter nedanför handleden. Pröva att stryka lätt över detta område tills illamåendet har lagt sig.

På apoteket finns det också effektiva receptfria läkemedel att köpa.

Magen vill dig väl

Se magens protester som ett säkerhetssystem. Magen gör allt för att skydda oss mot gifter i maten och se till att energin leds dit den för tillfället bäst behövs. Magen agerar din kompass på vad du bör och inte bör äta. Den vill dig väl.

Skulle vi inte avhandla förstoppning också? Jo, men som alla vet kan det ju vara lite trögt ibland, så därför väntar vi med detta till nästa veckas bloggpost. Bara för att visa hur jobbigt det kan kännas med förhoppningar som kom på skam… Dessutom är det ett så stort problem att det fordrar en helt egen bloggpost.

Källa: ”Charmen med tarmen” av Giulia Enders, Forum förlag 2015