Användarberättelser Jag är stolt över att kateterisera

En odiagnostiserad blåsdysfunktion

Efter att i 30-årsåldern ha fått reda på att hon skulle behöva kateterisera sig resten av livet, kände sig Serena Green mest förödmjukad. Nu är hon stolt över att kateterisera men hennes väg till att acceptera det har tagit år och involverat vänner, familj och vårdpersonal.

Serena hade utan att veta om det levt med en odiagnostiserad blåsdysfunktion i åratal och det var enbart tack vare en röntgenundersökning av ett diskbråck i ryggen som problemet uppdagades.

Röntgen visade att jag hade en stor massa i magen som behövde undersökas. Det visade sig vara en väldigt stor blåsa, vilket inte var så bra, och de efterföljande undersökningarna bekräftade att när min disk hamnade snett hade den skadat en del nerver i ryggen. Det innebar att jag helt hade förlorat känslan för när jag behövde kissa och min kropp överkompenserade med starka muskler kring urinröret.

Så tråkigt nog känner jag inte när jag behöver kissa, och även om jag hade gjort det hade jag inte kunnat

Efter diagnosen

Under de följande undersökningarna var Serena till en början väldigt skeptisk till tanken att behöva kateterisera sig och fick då möjlighet att fundera över alternativen.  

När jag fick reda på att jag hade blåsproblem blev jag helt förkrossad. Du förväntar dig inte att närma dig 40 och få besked om att på något sätt har din kropp lagt av och du riskerar att behöva dialys. Så det var verkligen en omvälvande period för mig. Jag förnekade och förnekade det hela...och försökte gömma undan det hemska problemet. Men ett par tre år senare insåg jag att det bara blev värre. Jag lyckades inte få ut någon urin alls. Jag kände mig väldigt olustig. Jag såg både uppsvälld och väldigt överviktig ut. Så jag gick tillbaka och gick igenom en omgång till av urodynamiska undersökningar hos en underbar uroterapeut, och vi pratade igenom alternativen. Och jag vågade äntligen ta språnget och börja kateterisera mig.

Det var inget lätt beslut. Jag kände mig förnedrad, väldigt generad och det var svårt att hantera förändringen med kroppen. Det var en rätt jobbig period och jag är väldigt tacksam att min underbare man gav mig så mycket stöd.

Att lära sig RIK

När jag började med kateterisering hade sjuksköterskan på min avdelning verkligen stort tålamod med mig, men omgivningen lurade mig lite. Jag var på sjukhuset och hon visade mig hur jag skulle göra. Hon var väldigt tydlig med vad jag behövde göra och hur ofta jag behövde kateterisera och skickade hem mig med några katetrar så att jag skulle komma igång.

Naturligtvis blev omställningen från sjukhuset till mitt eget hem och mitt eget badrum ganska besvärlig. Så mitt råd till alla som är nya på detta är att så fort som möjligt börja öva hemma i ditt eget badrum, så ofta som det är möjligt. Självklart vill du inte kateterisera dig hundra gånger om dagen utan bara när det behövs. Men ge dig själv lugn och ro - lås badrumsdörren så att barnen, frun, mannen, husdjuren inte kommer in. Ta dig helt enkelt tid att lära dig hur din kropp fungerar och vad som fungerar bäst för dig när du använder kateter.

Avgörande med support 

Serena har inte varit ensam på sin resa med RIK och hon lovordar dem som var med och stöttade henne längs vägen. Jag känner mig som en idrottare med mitt team omkring mig, särskilt urologisjuksköterskorna och uroterapeuterna som hjälpte mig sluta vara generad. De arbetar med RIK varje dag och det är helt normalt för dem. De har sett allt, gjort allt och svarat på alla konstiga frågor förut.

Förutom vårdpersonalen har jag haft fler som hjälpt mig. Först och främst min man som är fantastisk. Vi reser mycket och det är han som letar upp en lämplig toalett till mig. Han vet att jag har höga krav och vill ha tvål, rena handdukar och bra ljus så det hittar han. Han finns tillgänglig om någon behöver låna honom!

Första året hade jag flera jobbiga samtal med vänner och kollegor på jobbet. De blev generade, men det lärde mig hur man kan prata med andra om RIK. Med tiden har dessa samtal gjort mig mer positiv och självsäker när det gäller RIK. När du börja prata med andra känner du dig inte generad längre och jag är faktiskt väldigt stolt över att självkateterisera.

Serenas tips

Sex år efter beslutet att börja med RIK har Serena några tips som hon vill dela med sig av till andra kvinnor som skall börja med självkateterisering. "Jag är väldigt passionerad kring RIK eftersom det har gjort en enorm skillnad i mitt liv och hur jag mår psykiskt, och jag vill att andra också skall få uppleva samma sak.

Drick!

Mitt första tips till den som skall börja med RIK är att dricka mycket. Det pratas hela tiden om fördelarna med vatten och det är extra viktigt när man självkateteriserar eftersom det kan minska antalet infektioner

Var säker på dig själv

Mitt nästa tips är att våga vara säker på dig själv. Jag tror att många känner att vi som självkateteriserar gör det för att vi har något problem med kroppen, men det skall kännas positivt. Så känn dig självsäker, och lita på mig - ingen kommer att lägga märke till att du använder en offentlig toalett!