Artiklar Personliga berättelser
Vad vill du veta mer om? Välj ett område och hitta material som hjälper dig att lära dig mer om blås- och tarmskötsel.
Vad vill du veta mer om? Välj ett område och hitta material som hjälper dig att lära dig mer om blås- och tarmskötsel.
"Oftast kände jag oro i magen en liten stund innan och då visste jag att det var bråttom. Dagarna innan dessa krampliknande anfall kunde jag gå på toa upp till 10 gånger per dag och ändå fick jag bara ur mig som en liten ärta. Jag kände mig konstant bajsnödig."
key:global.content-type: User Story
Jag brukar säga att jag skulle dyka ner i floden men missade…” säger Rupert när vi frågar om hans skada. Rupert Langham från England ådrog sig en ryggmärgsskada för över 30 år sedan och har fått samma fråga tusentals gånger sedan dess. Men dagens ämne frågar man sällan om trots att det har en enorm påverkan på livet efter en skada. Vi har pratat med Rupert om blås- och tarmfunktion och livskvalité
key:global.content-type: User Story
År 2011 var Brianna med om en bilolycka där hon fick en ryggmärgsskada som gjorde henne förlamad från midjan och nedåt. Hon har varit rullstolsburen sedan olyckan, men det tog 10 år innan hon fick veta hur hon skulle kunna använda Ren Intermittent Kateterisering på ett smidigt och enkelt sätt, utan att vara sängbunden, och att hon kunde använda LoFric Elle. Läs hennes berättelse:
Nu händer det mycket färre olyckor och det är jättebra!
76-åriga Åsa från Sverige blev friskförklarad efter sin cancer men "ett rent helvete" väntade efteråt, med flera års invalidiserande tarmproblem. Nu har Åsa äntligen fått friheten tillbaka, efter att hon av en tillfällighet upptäckt terapin transanal irrigering.
I en global konsumentundersökning bestående av fler än 10 000 konsumenter från 17 länder, angav 85 % av dem att deras köpbeteende har blivit mer hållbarhetsinriktat under de senaste 5 åren. 66% av alla respondenter sa att de tänker på hållbarhet vid sina inköp. (1).
Läs om 17-åriga Evie och hur hon krossar myterna kring blåsproblem och kateterisering.
Efter många år som ekonomi- och finanschef på börsnoterade företag bestämde sig Sten för att sluta jobba våren 2020, trots att han hade flera år kvar till sin pension. Han kände helt enkelt att han ville ägna sig åt roligare saker i livet – som att resa tillsammans med sin fru, spela golf, simma och träna. Men först ville han få bukt med sina nattliga toalettbesök.
Att använda kateter är inget hinder för att resa, det man bör tänka på att säkerställa en god handhygien oavsett var i världen man är. Därför har vi tagit fram ett resekit packat med smarta tillbehör som gör att du kan fokusera på upplevelsen.
61-årige Lennart drabbades för åtta år sedan av ändtarmscancer. Idag är han helt frisk men följderna av sjukdomen var under en lång tid ett så stort problem för honom att han undvek att äta och måste skynda sig till och från jobbet. Så höll det på ända tills han introducerades till Navina, och han kunde börja leva som vanligt igen.
Som professionell tennisspelare i rullstol reser 32-åriga Tina Pesendorfer från Österrike mycket. Ett späckat schema med träning och turneringar gör att hon som nr 50 i världen måste kunna lägga allt fokus på träning och tävling. Lyckligtvis är inte kateteriseringen något som distraherar henne längre.
Irma Martens har arbetat som sjuksköterska på Proctos Clinic i Bilthoven i mer än 7 år. Hennes arbete består huvudsakligen i att guida, utbilda och behandla patienter med tarmproblem som avföringsläckage, förstoppning och smärta. I den här intervjun berättar hon om sitt arbete, hur hon motiverar patienterna och hur hon förklarar de olika behandlingsmetoderna.
Rosalinda, förlamad från höften och ner, bestämde sig för att simma längs hela Loch Ness och bli den första någonsin med en funktionsnedsättning att göra det. Det är bara en i raden av flera simutmaningar som hon har tagit sig an - och väldigt framgångsrikt, något som hennes åtta världsrekord visar.
Det har varit tydligt hela säsongen att Göteborgs Rullstolsbasketklubb har varit helt överlägsna konkurrenterna. Sammanhållningen, spelglädjen och duktiga spelare har varit nyckeln till den Wellspect-sponsrade klubbens första SM-guld på 45 år.
Vad är det för regler som gäller när man skall ut och resa och behöver ha med sig katetrar? Kan du ha dem i ryggsäcken även om de innehåller vätska? Och får du ta med några stycken till en konsert, även om det är väskförbud? Här får du en överblick av vad som gäller.
Nyligen grundade Marica organisationen Team Resurs, som erbjuder praktik för vuxna med funktionsnedsättning, och stärker kompetens, självförtroende och erfarenhet. Marica har själv en neurologisk sjukdom och delar med sig av sin erfarenhet och kunskap för att höja allas medvetande om hur kapabla människor är.
För många år sedan råkade Renée ut för en fallolycka. Efter en senare operation och en infektion blev Renée rullstolsburen och kunde inte längre klara sina toalettbesök på egen hand. Men det är inget som slagit ut den 66-åriga svenskan - för tabu-belagda ämnen behöver en röst. Den rösten har Renée beslutat sig för att vara.
Jonnas ryggmärgsbråck har inte hindrat henne från att leva ett helt normalt liv med jobb, man och barn. Men de sista åren har de många smärtor hon haft i benen också blivit ett problem i underlivet, och ständiga urinvägsinfektioner gick ut över hennes livskvalitet. De första försöken med RIK gjorde allting värre - tills Jonna hittade sin nya, pålitliga kompis - LoFric Elle.
Ingenjören Mattias var bara 23 år när han blev diagnosticerad med den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. En sjukdom som han nu har lärt sig att leva med, men som kan ge symtom från blåsa och tarm och dessa kan vara svåra att prata om.
När han var 10 år hamnade Christian Seidel i rullstol, och det var då han hittade en ny gemenskap inom rullstolsbasket. Sporten har varit en stor del av hans liv sedan dess - och nu tar den honom återigen utomlands. Enligt Christian är det sponsring, som den från Wellspect, som gör det möjligt för honom och många andra att förverkliga sina drömmar om en proffskarriär.
I början på februari hade vi glädjen att välkomna våra gäster till ännu ett ACCT-möte på Wellspects huvudkontor i Mölndal - denna gång med fokus på blås- och tarmdysfunktion hos barn. Sjukvårdspersonal från hela Sverige deltog med stort engagemang, glatt humör och möjlighet att utbyta en mängd erfarenheter kollegor emellan.
Till följd av en ryggmärgsskada han ådrog sig i tjugoårsåldern använder Alan Cook LoFric Hydro-Kit för att tömma urinblåsan. Hör honom berätta om hur kateterisering fungerar för honom och vad det har betytt för hans sociala liv.
Alice Tillman brinner verkligen för att sprida kunskapen om TAI - tanken på att andra barn skall behöva stå ut med smärtsamma procedurer på grund av sina tarmproblem, som hon gjorde, gör henne frustrerad när det finns ett alternativ. Hon hoppas att alla barn som behöver TAI skall kunna använda det och kunna ha roligt igen.
Anna Kamma har VACTERL, ett medfött tillstånd som gör att Anna måste kateterisera, samt även använda irrigera tarmen. Här berättar hon hur detta påverkat hennes dagliga liv och hur hon, genom att inte ge upp, nu själv kan bestämma när och var hon ska gå på toaletten.
Upptäck hur LoFric® Origos nya flexibla tipp kan hjälpa fler män ta kontroll över sin urinblåsa.
Lider du av avföringsläckage? I åratal led Fiona i tysthet. Hon vande sig vid att alltid vara beredd och hålla koll på närmsta toalett. En väldigt liten produkt för tarmskötsel var allt som behövdes för att hon skulle få sinnesro.
Liten tarmskola Halsbränna, sura uppstötningar, förstoppning och kräkningar – kan listan på obehagligheter från magen göras mycket värre? Men se inte reaktionerna från en sur och upprörd mage som bestraffningar, utan som (tyvärr alltför påtagliga) tillrättavisningar på att ditt leverne behöver rättas till en aning.
Det var en vanlig morgon, förutom att Lee vaknade med en märklig, stickande känsla och domningar i handen. Under dagen flyttade sig domningarna allt högre upp i armen, hela vägen upp till axeln.
Vad är skillnaden mellan BPH (benign prostate hyperplasi/godartad prostataförstoring) och prostatacancer?
Diskbråck är ett smärtsamt och handikappande tillstånd att leva med. Det kan också andra symtom som till exempel försämrad funktion av urinblåsan. I detta inlägg beskriver Frida Eriksen, 24, hennes resa, symtom och framsteg och hur hon hittade lösningen på sina blåstömningsproblem.
I dagens samhälle upplever många att det är svårt att koppla av. Ibland utsätts vi för extra belastningar som skapar stress, kanske får man ett jobbigt besked eller så är det extra tungt på jobbet.
Tarmbesvär hos barn kan uppstå av olika orsaker. Vissa beror på en specifik diagnos som Spina Bifida eller anorektala missbildningar. Andra är mer diffusa och ändrar sig över tid som förstoppning eller kramp i magen. Vi har försökt att kartlägga några av dessa för dig här!
Förr eller senare drabbas de flesta män av LUTS (symptom från urinvägarna). Det är inte någon upplyftande prognos... Men om man känner till symptomen – och behandlingsalternativen – blir det mindre skrämmande. Det är dags att lära sig mer om LUTS!
Vatten behövs för att vitala organ som njurar och urinblåsa skall fungera, det är även bra för matsmältningen och gör det lättare att hålla vikten (ett bättre alternativ till mer kaloririka drycker). Tillräckligt med vatten hjälper den som är tetraplegiker att hantera problem med lågt blodtryck, och underlättar kateteriseringen för den som använder tappningskatetrar. Här är allt du behöver veta om H2O och om att hitta rätt vätskebalans för just din kropp!
Har du multipel skleros och besvär med tarmen? Det är inte ovanligt, beroende på vilka nervbanor som är påverkade och i vilken omfattning. I denna bloggpost får du lära dig hur du kan känna igen symptom, tips på vad du kan göra för att hantera problemen, men också råd när det är dags att söka professionell hjälp.
Två av tre personer med Parkinsons sjukdom lider av förstoppning, och symtomen kan dyka upp långt innan man fått sin diagnos. Förstoppning är ett av de allra vanligaste icke-muskelrelaterade symtomen vid Parkinsons sjukdom.
Dags att ta problem med urinvägarna på allvar! Framför allt män kan gå onödigt länge innan de vänder sig till sjukvården. Här berättar en uroterapeut om vikten av att söka hjälp för sina besvär i tid.
Urinblåsan och tarmen ligger bredvid varandra i kroppen och delar innervering. Delad innervering betyder att nerverna färdas tillsammans. Det kan vara en av anledningarna till varför vi ofta ser en överlappning i symtomen vid problem med de nedre urinvägarna och tarmen.
Din mage är som en bil. Så länge det rullar på smidigt, ägnar du förmodligen inte mycket uppmärksamhet åt vad som händer i magen. Men så snart du hör ett konstigt ljud eller bromsarna skriker, kräver det din uppmärksamhet. Det är inte bara irriterande, det kan hindra dig från att gå var du vill och göra vad du vill.
En svidande känsla, att behöva rusa till badrummet eller bara några droppar? Symtom från nedre urinvägarna (LUTS) är extremt vanliga hos kvinnor men ändå både obehagliga och pinsamma. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.